"Aandacht werkt!" - aandachttraining in het basisonderwijs  

 

 

Aandachttraining "Aandacht werkt!" mindfulnessindeklas


Tijdens de training leren kinderen hoe hun meest waardevolle instrument werkt, namelijk hun aandacht. Leerlingen ontdekken door oefeningen hoe ze hun aandacht bewuster kunnen gebruiken. Ze ontdekken dat te midden van deze snelle en drukke wereld dichtbij iets te vinden is. Een stille veilige plek in zichzelf, die altijd aanwezig is, ongeacht de omstandigheden.

De sessies omvatten theoretische uitleg en concentratie-, bewegings- en ontspanningsoefeningen met de hele klas. Ook de leerkracht doet mee. 
De aandachttraining is zo ontworpen dat het met minimale belasting voor de leerkracht in een bestaand schoolcurriculum kan worden geïntegreerd.

"Aandacht werkt!" is ontwikkeld door Eline Snel, mindfulnesstrainer en directeur van de Academie voor Mindful Teaching. 

 

Waarom "Aandacht werkt!"

Om jezelf goed staande te kunnen houden in deze tijd is het prettig als je in staat bent te ontspannen en vaardigheden kent om ‘een hoofd vol gedachten’ tot rust te kunnen brengen. Ook is het belangrijk om te weten hoe met allerlei emoties, zowel fijne en lastige, om kunt gaan zonder er helemaal in meegesleept te worden of zonder ze te negeren. Hierdoor neemt de automatische reactie op stress af en nemen (zelf)vertrouwen en levensvreugde toe.

Mindfulness draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Het heeft positieve effecten op concentratie, leerprestaties, omgaan met stress, regulatie van emoties en gedrag. Ook leren ze over compassie; voor zichzelf en voor anderen.
De kinderen ontwikkelen juist dat stukje aandacht voor zichzelf waardoor ze beter in staat zijn de grens aan te voelen tussen druk zijn en je druk maken. 

 

Voor wie?

Alle leerlingen in de groepen 1 tot en met 8 in het basisonderwijs. 

 

Waar & wanneer?

Gedurende 8 weken worden de leerlingen getraind. Op school in de klas een half uur per week door de mindfulness kindertrainer. Tijdens de overige schooldagen 10 minuten per dag door de leerkracht met behulp van materiaal van de trainer. 
"Aandacht werkt!" wordt gegeven op basisscholen in Kampen en omgeving.

 

Geïnteresseerd?

Neem contact op met Marga de Nijs, gecertificeerd AMT Mindfulness Kindertrainer "Aandacht werkt!" - methode Eline Snel: marga@eenzeevanrust.

digistempelamtkindertrainermargadenijs