Rust in de klas - 
ontspanningsles in het (voortgezet) speciaal onderwijs  

yogaindeklasso

 

Waarom Rust in de klas?

Op school moeten leerlingen luisteren, stilzitten, leren, samenwerken en nog veel meer. Dit is niet altijd gemakkelijk, zeker niet in een drukke klas of voor kinderen met bijzonderheden als concentratie-, gedrags- of andere problemen. 
Dat geeft onrust die zich op verschillende manieren uit, van heel stil en moe tot juist erg druk of onvoorspelbaar gedrag. Ontspanningsoefeningen helpen leerlingen meer rust te vinden in hun lijf en hun hoofd én helpen hen om met meer aandacht met hun schooltaken bezig te gaan.

 

Wat doen we?

De leerlingen doen spelenderwijs aan yoga, mindfulness en meditatie. Ze doen onder andere bewegings-, ademhalings- en concentratieoefeningen en leren luisteren naar bijzondere geluiden en de stilte.
De oefeningen zijn niet prestatiegericht; er wordt rekening gehouden met ieders mogelijkheden en beperkingen. De lessen zijn positief en hebben verschillende doelen om het welzijn van de kinderen te vergroten, zoals: zelfvertrouwen, samenwerken, aandacht voor jezelf en anderen.
De leerlingen leren dat ze zich kunnen ontspannen en concentreren, ook in drukke of lastige situaties.

 

Voor wie?

"Rust in de klas" is er voor iedereen, of je nu lenig, druk of rustig bent. De leerkracht doet ook gewoon mee!
Deze lessen zijn geschikt voor alle groepen in het (voortgezet) speciaal onderwijs. De invulling van de lessen is afgestemd op de fysieke mogelijkheden en het sociaal-emotioneel niveau van de leerlingen.

 

Waar & wanneer?

De lessen zijn op school, bijvoorbeeld in de gymzaal, al is in het eigen klaslokaal ook mogelijk.
Een les duurt ongeveer een uur. Er kan gekozen worden voor een eenmalige workshop of een lessenreeks van een aantal weken.
Samen met de leerkracht bespreek ik welke ruimte geschikt is, de lesduur, het tijdstip, groepsgrootte en kijken we wat deze leerlingen nodig hebben.

 

Geïnteresseerd?

Heb je interesse voor je klas of school en wil je meer weten? Laat het me weten! 
Stuur een mailtje naar Marga de Nijs, gecertificeerd (therapeutisch) kinder- en tieneryogadocent, mindfulnesstrainer voor kinderen en jongeren: marga@eenzeevanrust.        

                                              

Reacties bij Gespecialiseerd Voortgezet Onderwijs De Spanker (Kampen):

Leerlingen:

"Juf, mijn buikpijn is weg!"

"Ik doe het thuis ook omdat ik er rustig van word."

"Toen ik niet kon slapen dacht ik aan u en ben ik een oefening gaan doen. Het hielp!"

Rudi Gjaltema, leerkracht:

"Marga heeft mijn leerlingen op een rustige en speelse wijze vaardigheden aangeleerd waar ze de rest van hun leven baat bij zullen hebben."